Knobbeltje in de borst


Je eigen borsten onderzoeken is heel belangrijk. Je hoort er vaak over en er wordt veel moeite gedaan om het te promoten. Ik ben pas 21, dus vergat die wekelijkse controle gewoonweg.

"Wat heb je op je borst?", vroeg mijn vriend. Ik schrok en voelde aan de plaats die hij aanwees. Ik voelde een bolletje zitten van ongeveer 2 op 2 centimeter, het voelde heel groot. Die avond heb ik veel gehuild terwijl mijn vriend me troostte, hoe kon ik zoiets over het hoofd zien? Mijn vriend vertelde me dat ik beter meteen naar de dokter zou gaan. Ik hou er helemaal niet van als 'vreemde' mensen me moeten bekijken en zelfs betasten. Ik voel mij er letterlijk vernederd door. Toch belde ik naar de dokter, de volgende dag om 19u had ik mijn afspraak. Die dag was het wachten heel moeilijk, maar ik probeerde er niet aan te denken.


De dokter stelde me meteen op mijn gemak, ook mijn vriend mocht meegaan in de kamer. Ik vertelde hem dat ik het niet fijn vond mij uit te kleden, maar hij vertelde dat hij dagelijks zo'n onderzoeken moest doen. Ik deed mijn bh af. Eerst keek de dokter of mijn borsten geen eigenaardige verschijnselen hadden en of ze +- gelijk waren. Daarna mocht ik even liggen terwijl hij met de hand controleerde. Hij betastte beide kanten om er zeker van te zijn dat er niets verkeerd zijn. Toen voelde hij aan het bolletje.

"Het is een Fibroadenoom ofwel borstmuisje", zei hij. "Een wat?", vroeg ik. Een borstmuisje is een goedaardig knobbeltje in de borst die rubberachtig aanvoelt. Je kan het heen en weer bewegen en het komt vooral voor bij jonge vrouwen. Het is ook iets wat je je hele leven meedraagt, het kan groeien en pijnlijk worden. Neem je het operatief weg, dan komt er een nieuw knobbeltje in de plaats"Ik ben er 98% zeker van, maar voor volledige zekerheid stuur ik je door naar een specialist in mammografie. Daar kan je een echo laten nemen, want een volledig onderzoek is nog te pijnlijk voor je leeftijd.", vertelde hij verder. Niet lang daarna belde ik naar een specialist die ooit m'n moeder's knobbeltje verzorgt heeft (dat was ook een goedaardig gezwel). Hij vertelde me dat ik op dinsdag 16 augustus eens mocht langsgaan voor een echo, dus vandaag.

Ik laat jullie nog meer weten in een volgend artikel hoe alles verliep, hoe ik mij erbij voelde en of de dokter gelijk had.


Controleer jij wekelijks je borsten?