vrijdag 26 juli 2013

Shopaholic or helping the economy

Deze week werd ik gegrepen door een artikel in het Belgische blad Flair, dat ging over Ellen met een shopverslaving. Bij het woord shopverslaving zie al enkele filmbeelden voorbijflitsen van de film confessions of a shopaholic. Daar ging het interview ook over. Ellen vertelde over haar probleem, haar schulden en haar drang om zichzelf beter te laten voelen door te kopen. Toen het blad haar de vraag stelde waar ze haar inspiratie vandaan haalde om aankopen te doen, was één van haar antwoorden: "Blogs volgen."

Zowel voor bloggers als voor lezers van blogs is het nodig om niet in overdrive te gaan met geld. Ja, je krijgt enorm veel inspiratie om de perfecte outfit in elkaar te flansen en ja je krijgt altijd de nieuwste spullen te zien, maar laat je daar a.u.b. niet altijd aan vangen. Het leven is heus meer dan shoppen en altijd het nieuwste van het nieuwste aankopen.

Voor bloggers
Voor beginnende bloggers is bloggen niet altijd een pretje. Geen bezoekers, te weinig producten in je stash om over te schrijven, enzovoort. De moed zakt je gewoon in de schoenen als je ziet hoeveel bezoekers grotere blogs hebben en jij euforisch moet zijn over die ene bezoeker dat later je zusje blijkt te zijn. Heel veel blogsgers geven het eerste jaar er de brui aan voor bovenstaande reden. Andere bloggers gaan net de creatieve toer op a.k.a. de creatieve kooptoer. Ze willen de grotere blogs voor zijn door heel veel winacties te doen, de nieuwste producten aan te kopen, de beste camera te gebruiken, ... Sommigen lukt het inderdaad, maar velen blijven slabakken met het aantal bezoekers. De site groeit niet, dus gaan ze nog meer kopen.
 • Laat je niet vangen in een winkel. Zeg nooit luidop "Ik koop het voor mijn blog.". Als je veel producten met die reden koopt, zal je ze gewoon kopen om te reviewen en daarna laten verstoffen.
 • Weet dat grotere blogs producten krijgen om te reviewen. Ze kopen deze niet!
 • Ga nooit speciaal shoppen omdat een shoplog artikel op dat moment het beste in je schema past.
 • Probeer door te zetten en probeer de creatieve kant uit te gaan met je blog. Je zal er zoveel meer uit putten dan wanneer je een product koopt.
 • Bloggen is geen wedstrijd, je doet het voor jezelf.

Voor bezoekers
De drijfveer van je site zijn de bezoekers die je krijgt. Welke dunk een blogger ook van zichzelf heeft, zonder bezoekers is deze niets. Wanneer jullie een blog bezoeken en blijven plakken is daar een reden voor: de schrijfstijl, de lay-out, de foto's ... Toch kunnen blogs ook verraderlijk uit de hoek komen. Hierbij denk ik weer aan de shopverslaving van het artikel. Je ziet heel wat producten die je anders niet ziet. Zoveel verschillende blogs, zoveel creatieve ideeën ... Je vingers beginnen al te tintelen bij de gedachte dat je er ook zo kunt uitzien. Je leven zal er mooier uitzien als je dat ook in huis haalt, maar helaas. 
 • Denk altijd na over je aankoop. Heb je dat wel nodig?
 • Laat je niet te snel verleiden. Blogs doen er alles aan om een product in het perfecte licht, de perfecte houding, ... te plaatsen om het product er mooier uit te laten zien dan het is. Het is een soort must voor bloggers om goede foto's te maken. ;)
 • Wat een blogster denkt over een product kan helemaal anders zijn dan wat jij denkt over het product. Laat je dus niet ompraten.
 • Zoek geen 100 excuses om een aankoop te doen.
 • Wat een blogster past, past jou niet altijd. Wat heb je al in je kast wat je ermee kunt combineren en opnieuw: heb je het wel nodig?
 • Je leven zal niet drastisch veranderen als je iets nieuws koopt of wat een blogster ook heeft. Het wordt ook niet beter. Je leven maak je beter door er zelf aan te werken.
Weet dat jullie stuk voor stuk prachtige mensen zijn. Vergeet dat nooit! Ook bedankt aan Flair voor het inspirerende artikel, credits gaan naar hen.

© Dresses and Daisies | All rights reserved.