zondag 9 februari 2014

Vogels, vet, zaad en een goed idee.

Het is zondagmorgen. Normaal heb ik mijn artikels altijd op voorhand klaar, maar vandaag is dat een beetje anders. Even deed het mij niets dat er geen filmpje of schrijfsels online gingen komen, maar nu het moment is aangebroken komt een vervelend gevoel opsteken. Ik moet schrijven...


Gisteren moest een rustdag zijn. Ik moest nog de hele agenda opstellen voor volgende week, doelen opzoeken en in plaats van daarna te rusten zijn we het bos ingetrokken om foto's te maken. We hebben een stukje verder gewandeld dan het bos, want buiten het bos ligt de kinderboerderij. Daar heb ik ook foto's van, maar da's voor een ander artikel. 

Nu jullie het hele verhaal eromheen kennen, kan ik verdergaan naar het onderwerp waarover ik het wilde hebben. Namelijk vogels, goede idee├źn; vet en zaad. Het zal jullie wel opgevallen zijn dat het niet wil zeggen als er geen sneeuw ligt, dat het niet koud kan zijn. Zelf kan ik enorm genieten en rustig worden van het kijken naar vogels en vogels te spotten die niet zo vaak voorkomen bij mij thuis. Ik heb het over spechten en koolmeesjes die de tuin prachtig invullen met leven. Heel soms is er ook een eekhoorn te zien die wij in de klas 'ploem de pluimstaart' noemen. Dat zijn heel wat hongerige buikjes die wij op een leuke manier kunnen vullen.

Door wat puur vet te smelten (bijvoorbeeld Solo vet dat vroeger gebruikt werd om te frituren) en er wat zaad doorheen te gooien heb je een goede basis die vogels kunnen eten. Je kan het mengsel in verschillende voorwerpen gieten zoals theekopjes, cakevormen, muffin blaadjes, enzovoort. Als afwerking kan je het hard geworden mengsel op een bord leggen en aanvullen met wat besjes, pindanoten of meer noten. Dan heb je een heel cute theekransje voor de vogels gemaakt.


Als je nog oude potten hebt die je eigenlijk wilde weggooien is er ook een leuk idee. Je rijgt wat pindanoten aan elkaar die een deksel en pot aan elkaar houden. Als je nog wat extra zaad in de pot gooit kunnen de vogels zich vastklampen met hun pootjes aan de zijkant. Ook dient het deksel als afdak.
Een simpeler idee is dat je het deksel gebruikt en daar vanalles aanrijgt.


Tot slot een idee dat je aan de stam van de boom moet hangen. Je neemt een oude kroonluchter, oude kopjes, onderzetters ... en kleeft deze aan elkaar. Daarna kan je het mengsel van vet en zaad in de kopjes doen en afwerken met wat besjes of pindanoten. Zo gaat het theekransje niet enkel door op tafel, maar gaat het ook nog verder in de boom.

Nog een  hele prettige zondag en veel succes met het uitvoeren van de DIY's.
"Hoe vullen jullie de zondag in?"
© Dresses and Daisies | All rights reserved.